Als het over gras gaat

Als het over gras gaat, beter gras, natuurlijk.

Gras onderhouden lijkt zo makkelijk, daarom is het best moeilijk.

Gras is één van de meest voorkomende en dominante voorbeelden van het plantenleven op de planeet aarde en is als gazon mogelijk de meest algemeen gekweekte tuinplant. Toch is het sinds kort dat gras als gazongras veel in tuinen aanwezig is. Hoveniers, golfbaanarchitecten en tuin- en landschapsarchitecten over de hele wereld ontdekken het feit dat grassen buitengewoon veelzijdig, veerkrachtig en sierlijke planten kunnen zijn voor allerlei verschillende situaties, van kleine achtertuintjes tot de landgoederen en golfbanen. De grassenfamilie (Poaceae) is een botanische groep met ongeveer 10.000 soorten.

Het feit dat grassen bodembedekkers zijn, is de reden dat ze in staat zijn geweest zo’n grootgedeelte van de wereld te bedekken en de uitgestrekte graslanden te vormen die zo’n cruciale rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de mensheid. Geologisch gezien zijn grassen jonge planten, die 36 miljoen jaar geleden zijn ontstaan, terwijl bijvoorbeeld de eerste coniferen 400 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Een van de redenen dat grassen zo’n dik vegetatietapijt hebben kunnen vormen is dat de bloemen (zaden) door de wind worden bestoven; ze zijn voor hun bevruchting en de zaadvorming niet afhankelijk van insecten, en ze kunnen zich snel en op consistente wijze verspreiden. Grassen hebben hun kenmerkende uiterlijk te danken aan de bloeiwijze denk aan siergrassen. Er zijn echter twee verschillende manieren van groeien die een belangrijk effect hebben op de groeiwijze en op het gebruik van grassen in de tuin. Zodenvormende grassen vormen veelal uitlopers zowel ondergronds als bovengronds, waardoor ze snel de grond kunnen bedekken. Veruit de meeste grassoorten uit de gematigde klimaten behoren tot deze groep. Het is deze eigenschap die we benutten in onze gazons en op de golfbanen.

Wanneer gingen we het gazon onderhouden en het gras maaien?

Grasmaaien komt uit het Middellandse Zeegebied. Hier lieten de rijken in de middeleeuwen hun parken met zeisen maaien of door grazers beweiden. Later breidde de gewoonte zich over de rest van Europa uit en in de 18e eeuw kon een edelman niet zonder een glad en strak gazon in zijn perfect onderhouden park of landgoed.

In 1827 maakte de Britse ingenieur Edwin Budding het leven van tuinmannen en hoveniers gemakkelijker met de uitvinding van de grasmaaier.

Budding zag in een spinnerij een machine die met een draaiend mes pluisjes van katoen sneed. Hij paste dit concept toe op het maaien van gras door messen op een draaiende cilinder te zetten. Vervolgens monteerde hij er wielen op en de grasmaaier was een feit.

Maar om het gras goed te kunnen maaien heb je een strakke gladde grasmat nodig, zonder madelief, boterbloem, paardenbloem, klaver en ook straatgras (Poa annua) hoort daar niet in thuis, evenmin emelten, engerlingen, de mol, nematode en niet te vergeten mos natuurlijk.

Schimmels zoals dollarspot, pythium, rooddraad en sneeuwschimmel (fusarium) zijn we liever kwijt dan rijk. Drypats (uitdroging van de grasmat) als gevolg van een te dikke vilt-laag welke we onder controle kunnen houden door regelmatig te verticuteren. Allemaal problemen die wij in de meeste gevallen aan ons zelf hebben te danken. Het is een gevolg van ondeskundig handelen, zoals te veel of te weinig water, te veel of te weinig bemesten en veelal verkeerde bemesting, zoals 12-10-18. Bemesten op verkeerde momenten bijv. kalk strooien in het voorjaar. Te weinig lucht (zuurstof in de bodem) waardoor kans op algen en een slecht wortelgestel het gevolg is.

Om al deze problemen te voorkomen of om op te kunnen lossen kunnen wij, de mannen van Betergras uit Eersel, u deskundig helpen, met een groene goede en gezonde grasmat.

Denkt u dat het nog mooier en beter kan dan mag u altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.

Wij u kunnen u ook helpen aan speciale grasmengsels voor het gazon, golfbaan, maar ook voor sportvelden. Bijvoorbeeld voor het gazon met schaduwrijke omgeving. Golfbanen grasmengsels voor de greens, tees, fairways en rough en semirough.

Als laatste en belangrijkste onze bio-organische meststoffen en natuurlijke bodemverbeteraars voor u opmaat.

Bij Betergras maken wij gebruik van het goede van vroeger en het beste van Nu.

 “Grasmaaien doen we niet meer met de zeis, maar laten we doen door de robotmaaier via zonne-energie natuurlijk”.

CE-2012  

Beter Gras
Eersel